2007_09(september)

Z VOZA SVÁKA RAGANA - Ťahaná strúdľa pani farárky

Brezovskí farári boli vždy v postavení akýchsi „lídrov“ kultúrno-spoločenského života nášho mestečka. Avšak aj ich manželkám – pani farárkam, treba pripísať v tomto smere nemalé zásluhy. Starali sa predovšetkým o teplo a harmóniu rodinného krbu a chod domácnosti. Samozrejme - za výraznej pomoci najatej čeľade a slúžky. Zároveň boli zárukou srdečnej pohostinnosti a láskavého prijatia na farskom úrade. Zastávali aj dôležité miesto v oblasti sociálnej a kultúrnej osvety.

Na Brezovej sa dlhšie obdobie zachovávala určitá kontinuita rodinnej previazanosti medzi jednotlivými kňazmi. Novými brezovskými farármi sa stávali slobodní kapláni, ktorý si za manželku zobrali dcéru svojho predchodcu, alebo iného cirkevného funkcionára (P. Mareček – manželka r. Lekényei, T. Hroš – manželka r. Mareček, J. Lichner – manželka r. Chorvát). Splnenie prvej spomínanej zásady malo veľký vplyv na ďalší osud a vývoj nášho cirkevného zboru, aj v súvislosti s osobou J.M.Hurbana. Pri spomienke pohostinnosti nemožno obísť farskú kuchyňu. V priebehu týždňa sa na brezovskej fare vystriedalo viacero viac či menej významných návštev. Takže malé pohostenie muselo byť vždy po ruke. Zo všakovakých dobrôt sa najväčšej obľube tešila pravá ťahaná štrúdľa pani farárky. Keďže stôl vo farskej kuchyni (nájdete ho tam dodnes) nepatrí medzi najmenšie, štrúdľa sa musela piecť na veľkom plechu, zatočená do špirály, čo jej dodávalo ďalšiu osobitosť. Najlepšie chutila s čerepánku melty, alebo v tých majetnejších rodinách so šálkou vychýrenej kávy od Poláčkov z dolného konca. Kávu pražili priamo v obchode. Ideálne opraženú ju bolo treba z pražiaceho bubna (dnes je súčasťou stálej expozície SNM v Bratislave) rýchle vysypať a prechladiť, čo zaručovalo jej ideálnu vôňu a chuť. Dnes už pán Poláček spomína na tieto časy s nostalgiou, keď ako malý chlapec stál pred obchodom na ulici a neustálym presýpaním ju poctivo chladil. To malo za následok šírenie sa neodolateľnej vône po celom dolnom konci tak, že po zavretí očí ste mali pocit ako by ste sa zrazu ocitli v centre tureckého bazáru.

Hladkej múky (500 g), ščipku soli, trochu vody a dobre z ruku vymiés. Pridáš kúsek masného - jak máš aj kačaciého tuku, a stále dobre z ruku mosíš miésit, tak, aby sa natahovalo. Jak si bude pýtat, tak tam prskneš ešče vody. Ked sa už bude dobre odlepovat, porobíš si menšie bochníky, daj ich na pomúčenú desku a zakry nahriatým kastrólom, blýzo ale tak na pól hodiny. Bude sa ty dobre natahovat. Na stvól si prestreš čistý obrus, dobre ho pomúč, rozdlapkaj v ruke jeden z tých bochníkov, polož do stredu a z každej strany velice fajnovo prstámi od spodu natahuj. Mosíte byt nato dve, ináč sama ništ nenataháš. Dicky mosíte tahat proti sebe. Jako som hovorela, velice fajnovo, končekámi prstóv, aby sa vám nezačalo trhat, lebo ináč to nebude ništ hodno. Mosí byt jemnučké jak pavučinka, a natahujte až dokál vám nebudú konce dole ze stola vyset. No, jak už budete mat vytahané, móžeš ist plnyt. Pokvapkaj cesto maslom, pomelny ze syrom, posym pomletým makom, daj trochu postrúhaných jabĺčiék a hrušiék, rozhod zepár sliviék a dpbre posyp cukrom, aj vanilkový aj škoricu. Ščil hu za pomoci toho obrusu ztočíte. Na jednej strane si každá chitý jednu polovičku a rázom budete podvihovat, tak aby sa vám pekne zavýnala. Velice opatrne ju preložíte na pomastený plech, tak aby sa vám tam zmestela a kólko bude treba zatočíte. Potreš vajcom a porád móžeš pychnút do rozehriatej trúby.

-rgn-



[Akt. známka: 0 / Počet hlasov: 0] 1 2 3 4 5
| Zverejnil: Matúš Valihora | Vydané dňa 12. 10. 2007 | 7464 x prečítané | Počet komentárov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailTlačiť článok
Čitatelia

Užívateľské meno:

Heslo:




Registrácia nového čitateľa!

Vyhľadávanie

Vyhľadať text



Rozšírené vyhľadávanie
<<  Február  >>
PoUtStŠtPiSoNe
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28     

www stránky mesta Novinky spod Bradla - internetová podoba mesačníka mesta Brezová pod Bradlom
Vydáva MsÚ Brezová pod Bradlom. Redakcia: MsÚ, Nám. M. R. Štefánika 1, 906 13 Brezová pod Bradlom, e-mail: mesto@brezova.sk. Redakčná rada: A. Fedorová, J. Kazičková, T. Malková, J. Reptová. Zodpovedná redaktorka: G. Plačková, tel.: +421 915 878 004. Redakcia si vyhradzuje právo príspevky skrátiť, redakčne upraviť, neuverejniť. Zodpovednosť za obsah písomných a fotografických materiálov nesú autori. Vydavateľ nezaručuje pravdivosť informácií obsiahutých v platenej inzercii. Evidenčné číslo periodickej tlače: EV 2892/09. Uzávierka posledný deň v každom mesiaci.
Táto web stránka bola vytvorená prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Názvy programových produktov, firiem a pod., použité na tejto stránke, môžu byť ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server