Plagáty a rozhlas mesta pozývali aj tento rok všetkých obyvateľov mesta Brezová pod Bradlom na tradičnú Brezovskú zabíjačku. Zachovanie tradícií, ba pre mnohých pozvanie na niečo, čo ešte nevideli. V tomto duchu sa niesla aj tohtoročná a pripadla na dátum 23. február 2008.
Hoci sa hovorí, že tá pravá je vtedy, keď trochu prsty omŕzajú, počasie príjemné s troškou slnka nikomu nevadilo. Všetci sa tešili, že mohli bez dáždnikov sa prizerať tomu pravému spracovaniu mäsa.
A pripomenúť si, ako to bolo vtedy dávno, keď v každom dome začiatkom roka v mesiacoch január, február, keď ešte mrzlo, prebiehali tradičné zabíjačky. Aj ja si to pamätám, ešte z detstva... nepáčila sa mi krv a dodnes cítim tú vôňu plnú vareného mäsa.
V tomto roku, na tej „našej“ odbornú prácu mäsiara predviedol Branislav Kovačech a spolu s ním Igor Čierny, Ján Lajda a Milan Zima.
Všetko to začalo o 9:00 hodine ráno. Výrobky boli pripravené pre účastníkov dopredu. To preto, aby sa všetko „postíhalo“. V Reštaurácii U sváka Ragana sa pieklo všetko „mäso“ už od skorého rána.
Výrobky predávali členky klubu dôchodcov. Oľga Allinová, Judita Kopecká, Anna Reptová a Zdenka Závodná. Ľudí bolo dosť. Chutilo im, radosť pozerať.
A aby aj veselo bolo, po celý čas sprevádzala hrou na harmonike a spevom Anna Kálayová.
Divadelný súbor J. M. Hurbana vystúpil so scénkou Tichá domácnosť.
Aby som nezabudla na dôležité. Technicky zabezpečili podujatie Technické služby mesta Brezová pod Bradlom pod dohľadom riaditeľa Jaroslava Cirana.
Ozvučenie mal na starosti Ján Danko.
Fotografie a zdokumentovanie celej akcie získali TVB, Ján Mikulčík.
Tento rok sa osvedčil „lístkový systém“. Každý si vybral za ne, na čo mal chuť. Všetko sa to nieslo pod réžiou Reštaurácie U sváka Ragana.
Tí chystali, piekli a varili... klobásky, jaterničky, kapustnicu a pečené mäso. To bolo obzvlášť veľmi dobré a pekné. A k tomu varené vínko a kto chcel aj teplý čaj. A boli aj oškvarky a podbradek s vareným kolenom. Na koniec sa dali kúpiť aj čerstvé klobásky také pravé, akurát zarobené.
Primátorka mesta JUDr. Anna Danková s úsmevom a pohárikom vítala hostí tak, ako sa na zabíjačke patrí. Pani Bc. Eva Ušiaková sa postarala o to, aby všetko klapalo a boli hostia spokojní.
Takže - všetci niečo jedli, pili, varili a predávali. Nosili sa plechy plné jedla.
Pri tom krásna ľudová hudba, príjemný spev a veľa toho - mať si čo povedať.
Mnohí mali aj domáce návštevy, ktoré pohostili „obedom“ na 3. Brezovskej zabíjačke,